ERESC

Recuperació del patrimoni vitícola de la ciutat

L’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, ha posat en marxa el projecte vitícola ‘La vinya del Sabater’. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la recuperació del conreu de la vinya, molt present fa uns anys a la ciutat quan Santa Coloma de Gramenet era un poble pagès.

Els terrenys escollits per fer la plantació, que estan ubicats al Recinte Torribera, són cedits per la Diputació de Barcelona i formen part d’una zona que es coneixia com la vinya del Sabater. Es conrearà aproximadament mitja hectàrea.

Aquest espai està dividit en tres zones situades a diferents alçades, seguint el desnivell de la muntanya. En total són set parcel·les les que s’han adaptat (desbrossament, aplanament del terreny, moviment de terres, tancament…) on s’han plantat els ceps. Aquests treballs han donat feina a 13 persones, que formaven part de la Brigada de manteniment de la Serralada de Marina, formada amb fons dels plans d’ocupació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

El projecte contempla la plantació de manera experimental de quatre varietats de raïm: garnatxa i garrut (negra) i pansa i picapoll (blanca). Un total de 20 alumnes del programa ‘Casa d’oficis’ que desenvolupa Grameimpuls, són els encarregats de fer el conreu, el manteniment i la cura de les vinyes. L’Ajuntament compta amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que fa el seguiment enològic del projecte, la recollida i posterior transformació en ví del raïm d’aquí uns cinc anys aproximadament. El pressupost per a la posada en marxa d’aquest projecte de recuperació del patrimoni vitícola és de 18.000€.

Facebook