ERESC

Tècniques de cuina 2016-17

Nova edició del curs "Tècniques de cuina" adreçat a professionals de la restauració. Inscripcions obertes.

 

 

[Full d'inscripció]

PROGRAMA DEL CURS

SESSIONS PER DESCOBRIR

OBJECTIUS

Descobrir i conèixer nous productes cada dia son més presents dins del panorama gastronòmic actual. Proporcionar inquietuds i recursos culinaris als assistents i ajudar a fer la seva cuina més diversa és el nostre objectiu.

METODOLOGIA

Les sessions seran explicatives i demostratives. A Les classes de demostració l'expert docent elaborarà les receptes més idònies per cadascun dels productes donant a conèixer les seves possibilitats culinàries a més de proporcionar consells i recomanacions d'utilització.

SESSIÓ [15/11]: NOUS CEREALS: LA QUINUA

Ha estat un dels aliments bàsics a les cultures precolombines que l'anomenaven gra mare o aliment sagrat, això, potser degut a la gran quantitat de nutrients de qualitat que conté. A la cuina te múltiples aplicacions, ja que el podem treballar com si es tractes d'un cereal o una lleguminosa.

SESSIÓ [22/11]: NOUS CEREALS: EL BULGUR

El Bulgur és un derivat del blat  molt utilitzat a la cuina mediterrània. Els hebreus varen ser els primers en utilitzar-lo. Per obtenir-lo donaven una cocció al gra del blat, l'assecaven al sol i un cop sec els trencaven, donant diferents gruixos. La principal característica nutricional d'aquest cereal és que es realitza amb el gra de blat sencer.

SESSIÓ [29/11]: L'ALL NEGRE

L'all negre és un condiment molt utilitzat a la cuina asiàtica, estudis recents li atribueixen moltes propietats entre elles les de caràcter antioxidant i les vitamines del tipus B. Un condiment que d'adaptat molt bé a la nostre gastronomia, ja que som un país que cultiva i utilitza molt aquest bulb. Actualment, ja no s'importa, sinó que es produeix a les Pedroñeres ( Conca)

SESSIÓ [10/01]: SENSE GLUTEN: FARINA DE CIGRÓ

SESSIÓ [17/01]: SENSE GLUTEN: CIVADA

Ja es conegut l'alt percentatge de persones amb problemes amb els al·lèrgens. El Gluten a estat un dels principals als darrers anys i que més d'una vegada a posat en un apur a més d'algun cuiner. Això es degut a un estil de cuina basat en utilització del blat i els seus derivats en moltes elaboracions. Conèixer i aprendre a manipular productes alternatius serà l'objectiu de la sessió. 

SESSIÓ [24/01]: COLORANTS NATURALS: L'AXIOTE I LA CURCUMA

La cúrcuma és una rizoma que s'utilitza com a espècie a la India i al sud-est asiàtic a la que també donen propietats beneficioses si es consumeix. S'utilitza  com  base en la confecció de barreges de especies com els curris.

L'axiote o Bixa orellana es una llavor que s'utilitza com a colorant a les cuines de Sud-amèrica. A Europa s'ha utilitzat per pigmentar moltes varietats de formatges, alguns famosos com el mimolette.

SESSIÓ [31/01]:  LIOFILITZATS I DESHIDRATATS.

Les grans avantatges d'utilitzar productes liofilitzats i deshidratats a la cuina proporciona un ventall de possibilitats en la confecció de diferents tipus de masses, salses, coulis, etc...  que milloren i ajuden a potenciar les elaboracions.

SESSIÓ [07/02]:  BROTS I GERMINATS

Es caracteritzen per que tenen més nutrients que les seves llavors, ja que encara estan en procés de creixement. El seu consum es millor realitzar-lo en preparacions fredes.

 

SESSIONS DE ELABORACIÓ, TECNICA CULINARIA I GASTRONOMIA

OBJECTIUS.

L'objectiu principal d'aquestes sessions es ensenyar elaboració i tècnica culinària. Altre dels objectius es mostrar alguns productes de proximitat amb els que intentarem divulgar i conscienciar als assistents de la importància del consum responsable de productes ecològics, sostenibles i de proximitat.

METODOLOGIA.

Les sessions seran demostratives i explicatives. Es realitzaran receptes relacionades amb elaboracions amb productes de la dieta mediterrània.

SESSIÓ [14/02]: ARROSOS DEL DELTA: CARNAROLI

Per tothom és ben conegut la fama dels arrossos que es conreen al el Delta de L'Ebre, Bomba, Bahia, Sénia, son alguns d'ells, però també es conreen altres varietats originaries d'altres països com el Carnaroli, varietat italiana utilitzats en risottos i en altres elaboracions.

SESSIÓ [21/02]: D.O.P. MONGETES DEL GANXET

Son llegums que es conreen al Vallés Oriental, Maresme i una part de la Selva. El seu moment més òptim per menjar-les son del Novembre fins Gener que es quan es realitza la recollida. Les seves característiques organolèptiques de pell fina i interior cremós fan que sigui una llegum molt preuada.

SESSIÓ [28/02]: VINS DENOMINACIO ALELLA

SESSIÓ [07/03]: D.O.P OLI D'OLIVA DE LES GARRIGUES

Va ser la primera D.O.P reconeguda a l'estat espanyol al 1975. La varietat d'arbequina que s'utilitza per fer aquests olis dolços i aromàtics.

SESSIÓ [14/03]: LA MEL DE LA TERRA ALTA

Aquesta petita comarca de Tarragona frontera amb Aragó, sempre ha estat lligada amb l'agricultura sobretot amb el cultiu de l'olivera, l'ametller i la vinya, però en trobem d'altres productes. La Mel n'és una, l'entorn dels massís dels Ports i el seu clima proporcionen a l'apicultura un medi ideal per elaborar una mel de qualitat.

SESSIÓ [21/03]: I. G. P. POLLASTRE DEL PRAT

Se'l coneix com el pollastre pota blava i es una raça autòctona que els pagesos crien a la zona que envolta el Prat de Llobregat. S'engreixa amb 80% de cereal durant un mínim de 90 dies.

SESSIÓ [28/03]: TRUMFOS DEL PIRINEU

La climatologia, el medi  i l'alçada del l'alt Urgell situat al bell mig del Pirineu fan que aquestes patates tinguin el millor habitat per poder conrear-les. Les patates del Bufet, Red Pontiac i Kenevec son les varietats cultivades.

SESSIÓ [04/04]: CARN DE CONILL

Son moltes les raons per incloure la carn de conill dintre de la nostre dieta equilibrada i sana, degut al baix nivell de calòric, greixos i colesterol. El seu punt fort son les múltiples elaboracions que es poden realitzar amb la seva carn.

SESSIÓ [18/04]: CERVESES ARTESANES CATALANES

SESSIÓ [25/04]: PERES DE PUIGERDÀ

El seu millor moment per consumir-la es a l'hivern. De polpa fina, sucosa i dolça, la seva textura té un cert record a mantega, es pot consumir crua, elaborar postres o com una perfecte guarnició d'una carn com podria ser el plat d'ànec amb peres d'Ignasi Domenech.

PREUS I HORARIS

  • Dimecres de 17h30' a 19h30'. Des del 15 de novembre de 2016 fins el 4 de 25 d'abril de 2017
  • PERSONAL ASSALARIAT: 250€*
  • PROFESSIONALS AUTÒNOMS: 150€ (subvencionat parcialment).
*En aquest cas, Grameimpuls pot gestionar la bonificació de la formació mitjançant la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo a les empreses que ho sol·licitin, sempre i quan l'empresa compti amb un crèdit suficient.